Skip to content
RPG

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy Switch recension – alkemi i flera dagar

6 de mars de 2021

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy är ett charmigt och nyckfullt tillskott till serien som utstrålar söthet vid varje tur. Huvudbesättningen från den ursprungliga titeln återvänder till ett helt nytt äventyr som spelas tre år efter det första spelet, i ett friskt område med några spännande nya vänner.

Du spelar som alkemisten Reisalin Stout, eller kort sagt Ryza, när hon utforskar glömda ruiner, samlar syntesmaterial och tar itu med tuffa fiender för att få reda på mer om en mystisk varelse som har kläckts ut ur ett gammalt ägg. Atelier Ryza 2 kombinerar snabba strider med ett djupgående alkymisystem som låter dig skapa ett stort utbud av föremål att använda i strid eller utrusta för förstärkt statistik.

Jag har spelat och haft glädje av äldre spel i den långvariga Atelier-serien, men fick aldrig prova originalet, Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout. Detta faktum hade mig orolig för att hoppa in i uppföljaren skulle lämna mig lite förlorad och förvirrad. Lyckligtvis var denna rädsla ogrundad.

Eftersom varje karaktär från det ursprungliga spelet introducerades igen kände jag inte en första koppling. Men när berättelsen fortskred gjorde Atelier Ryza 2 ett fantastiskt jobb med att fånga mig på deras berättelser, återuppbygga banden mellan varje karaktär och få mig att känna mig känslomässigt knuten till var och en av dem.

En stor del av Atelier-serien tillverkar vapen, tillbehör och föremål med alkemi. Atelier Ryza 2 har ett system som påminner om äldre titlar, där du kombinerar artiklar av varierande kvalitet för att skapa användbara varor från recept du samlar genom historien. Denna välbekanta process fick mig att känna mig bekväm och tillägget av förgrenade vägar för att skapa nya saker höll de alkemiska strävan intressanta. Det finns också en hel del ointressanta handledning för alla som är helt nya i serien.

När jag väl blev väl bekant med alkemisystemet var det dags att resa världen och leta efter ingredienser. Jag tillbringade timmar på timmar med att samla bitar Vissa hämtades för sidouppdrag medan andra hjälpte mig att utveckla historien. Men även när min korg med samlade varor fylldes kunde jag inte stoppas.

Jag älskade fram och tillbaka mellan karaktärer under scener

Även om jag älskade att utforska och samla, lämnade uppgiften mycket att önska. Ryzas korg har 200 föremål, vilket innebär att om jag vill samla länge måste jag återvända hem för att lämna in mina saker ofta innan jag åker tillbaka dit jag var. Denna aspekt kändes tråkig för mig, och en korg med obegränsad lagring skulle ha varit bättre.

Senare in i spelet fylldes mitt hemlager också, vilket innebär att när jag kom tillbaka från samlingen måste jag sakta sikta igenom alla föremål och välja vilka jag ska behålla och vilka som ska kastas och ta mycket värdefull speltid i processen.

En mystisk kattliknande varelse som kläcker sig från ett glödande ägg

Trots tråkigheten är det mycket beroendeframkallande att samla saker. Det är väldigt tillfredsställande att skapa helt nya föremål att använda i strid och sedan leverera varorna till NPC för att lära sig mer om dem och skapa starkare personliga band.

Mellan långa samlingsperioder fortsatte jag med huvudberättelsen, som såg mig utforska många ruiner och gå in i snabba strider med fiender i ett försök att lära mig mer om den bedårande varelsen som jag betrodde min vård. Även om historien börjar sakta börjar varelsen snart bli sjuk och insatserna höjs när du tävlar mot tiden för att ta reda på vad orsaken är.

Jag älskade fram och tillbaka mellan karaktärer under scener och ibland skulle en vackert ritad bild av vad som hände i spelet visas snarare än en video, vilket var förvånansvärt uppfriskande.

En animeflicka som faller av en klippa som räddas av en flygande varelse

Gradvis under hela historien samlar du ett helt team av karaktärer att använda i strid, skapar föremål som låter dig resa under vattnet och får ett bedårande fäste för att göra resan snabbare. Det frekventa tillägget av ny mekanik höll spelet friskt ända tills det var klart.

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy är ett utmärkt tillskott till serien och passar både nya och gamla fans. Med bedårande karaktärer i anime-stil och ett extremt tillfredsställande alkemisystem är det en nästan perfekt JRPG.