Skip to content

Var du ska börja om du inte har spelat videospel på ett tag

15 de maj de 2021

Du kanske har tagit en längre paus från spel och nu vill komma tillbaka till saker. Det kan kännas väldigt skrämmande: det finns nya spel, nya konsoler, nytt slang, många tonåringar, och vad är det med Twitch? Här är några tips om var du ska börja.

Jag spelade många spel genom gymnasiet, men jag hade inte tid eller resurser att spela mycket under college. Under mitt läsår vann jag en gratis Xbox 360 i en tombola och bestämde mig för att doppa tårna tillbaka i vattnet. Här är några saker som har fungerat för mig och för ett par andra människor jag känner som har haft liknande upplevelser.

Börja med spelet som är hett just nu

När jag fick min Xbox 360 var det hetaste spelet i världen Skyrim. Jag hade aldrig spelat ett Elder Scrolls-spel förut och visste bara vagt vad spelet handlade om. Men jag visste att alla pratade om det, så jag bestämde mig för att hämta det.

Att spela det heta spelet kommer att ge dig något att prata om med andra människor som spelar spel. Spelwebbplatser kommer att prata om det, liksom människor på forum, som kan hjälpa dig att känna dig som en del av samhället igen. Även om Skyrim var inte en transcendental upplevelse för mig, och det blev inte mitt favoritspel, jag kunde gå från det till spel som tilltalade mig ännu mer.

Börja med det senaste spelet du såg fram emot

Jag tog med min Xbox 360 hem samma sommar för att min bror skulle spela medan han återhämtade sig efter operationen. Han ville spela Assassin’s Creed och LA Noire, för det var de två största spelen han kom ihåg att han ville spela från förra gången han investerades i spel. (Jag hade också det unika nöjet att förklara för min förvirrade mamma att ja, nya spel kostar 60 dollar varje.)

Medan min bror låg på en säng i vardagsrummet hela sommaren pratade han med mig om att gå tillbaka till ett tänkesätt som han inte hade besökt sedan han var tonåring. Jag skulle inte säga att han är en stor spelare nu, även om han sedan dess har börjat spela några spel här eller där på sin nya dator.

Att plocka upp de spel du brukade vara glada över kan hjälpa dig att komma ihåg vad som för det första lockade dig till spel. Om du inte har spelat på ett tag kan några av dessa spel också vara ganska billiga. Ibland när jag har letat efter spel som jag inte spelade när jag släppte upptäcker jag också att de sedan dess har överförts till PC så att jag kan spela på min bärbara dator på egen hand.

Läs om spel och kolla in vad som låter mest spännande

Ibland berättar jag att jag har återvänt till spel till tidigare Kotaku redaktör på stora Kirk Hamilton. Som en mycket pretentiös högskolestudent med intresse för ny mediekonst försökte jag tänka på spel jag kunde spela för ett potentiellt college-projekt. Min forskning ledde mig till en intervju med Davey Wreden, utvecklaren av Stanley-liknelsen, och det jag läste fick mig att hoppa in i spelet omedelbart.

Att läsa intervjuer med utvecklare kan vara särskilt användbart. Ibland kan det vara intressant att höra någon annans entusiasm över sin egen konst. Läser nivån på vården som Wreden satsade på Stanley-liknelsen fick mig upphetsad över spelet, vilket ledde till att jag blev upphetsad över spel som helhet.

Spela med en vän

Om du tror att du snubblar över kontroller eller är nervös för att inte kunna slutföra ett spel kan det vara mycket att ha en vän med på resan. När Bioshock oändlig kom ut, en vän till mig vars spelupplevelse bara sträckte sig så långt som Pokémon sa till mig att hon ville kolla in det men var rädd att hon inte skulle vara bra på det. Min rumskompis och jag hade redan köpt den till min konsol, så vi bjöd henne över att spela tillsammans.

Min vän hade problem med kontrollerna och skickade slutligen styrenheten tillbaka till mig under de flesta skjutstriderna, men sedan dess har hon förgrenat sig i fler och fler spel. Att bli frustrerad över ett spel är för mig det snabbaste sättet för mig att ta en paus från spel i allmänhet. Att ha en vän som guidar dig genom det kan ta upp problemet helt och hjälpa dig att återupptäcka alla spännande saker som händer i spel idag.