Skip to content

Valheim kändes som ett typiskt överlevnadsspel tills jag kallade till en arg heavy metal-hjort från Valhalla

21 de februari de 2021

Erövra Viking-skärselden med dessa Valheim-guider

Valheim-chef: Kalla och besegra dem alla
Valheim arbetsbänk: Hur man bygger och uppgraderar det
Valheim dedikerad server: Hur man får en att fungera
Valheim koppar: Hur man får tag på det
Valheim karta: De bästa världens frön
Valheim frön: Hur man planterar dem
Valheim järn: Hur man får tag på det
Valheim äldste: Kalla och slå den andra chefen
Valheimsvin: Hur man tämmer en
Valheim rustning: De bästa uppsättningarna
Valheim-kommandon: Praktiska fuskkoder

En timme in i co-op Viking survival-spel Valheim gjorde jag ett ganska stort misstag och slutade springa för mitt liv och förlorade nästan allt jag hade samlat och skapat.

Men jag lärde mig något viktigt: Om en talande kråka ger dig lite råd, lyssna på honom.

I Valheim, som släpptes på Steam Early Access idag, är jag en vikingakrigare som dödades i strid, och min själ har deponerats i ett slags nordiskt skärselden där jag är tänkt att stanna tills jag har förstört Odins fiender. Trots den fantastiska inställningen (jag släpps ut i världen av en jättefågel på ett litet flygplan) är det en ganska vanlig överlevnadsupplevelse. I början.

Odin brydde sig inte om att förse mig med en begagnad hornhjälm eller ett rostigt svärd, så jag springer runt och plockar upp pinnar och stenar för att tillverka en stenyxa, som jag använder för att hugga ner träd och buskar för mer trä. (Jag spelar solo, men du kan spela Valheim med upp till tio co-op-spelare.) Jag bygger en hantverksbänk och en säng som ska användas som en återgångspunkt, som båda måste ha ett tak ovanför dem för att använda, så Jag springer runt och samlar massor av mer trä för att bygga ett litet, boxigt hem. Jag samlar bär till mat, skapar en träklubb och sköld och smälter några vildsvin till döds för kött och läder. Natten faller och några skumma, spindelvarelser som kallas greylings shamble ut ur skogen, deras ögon lyser. Mellan att döda dem samlar jag mer ved och får slutligen lite sömn i min säng.

Vägledningen kommer från en stor, pratande kråka som ibland dyker upp med små tips, och den leder mig till ett altare i skogen där jag ska placera … något. Kråken säger inte vad jag ska placera där, det varnar mig bara för att rätt objekt kommer att kalla till en av de övergivna, ett slags kraftfullt djur som jag behöver besegra. En närliggande helgedom ser ut som en hjort, så jag antar att jag måste döda en för att aktivera altaret, och efter några försök med min klubb inser jag att jag måste skapa en båge och pilar först. Det tar mer läder än jag har, så jag dödar ett dussin eller så fler vildsvin. Återigen, mycket standard överlevnad grejer.

Efter att ha tagit ner några rådjur har jag ett föremål att placera på altaret. Kråken varnade mig för att jag borde vara välutrustad och ha kvalitetsrustning innan jag kallar de övergivna, och jag är klädd i trasor med grundläggande trävapen. Men jag har ärligt nog fått tillräckligt med trädhackning och vildsvin att jag bara vill göra något annorlunda. Jag fortsätter och kallar det.

Jag borde ha lyssnat på kråken.

Valheim blir plötsligt helt och hållet metall. Det aktiverade altaret kallar till Eikthyr, en massiv, skuggig hjort med glödande röda ögon och kedjor lindade runt sina mäktiga, taggiga horn. Naturligtvis finns det också episk metallmusik (du kan höra den i gifen ovan om du klickar på högtalarikonen).

Det är jättebra! Och ganska läskigt. Jag är så förskräckt att jag springer direkt genom min lägereld, vilket tänder mig, inte det bästa sättet att starta en bosskamp. Men det spelar ingen roll. Heavy metal staglord slår den absoluta skiten ur mig. Som kråken varnade mig behövde jag vara redo, och det var jag definitivt inte. Eikthyr (antar jag baserat på Eikþyrnir, en hjort från Valhalla i nordisk mytologi) kraschar in i mig med sina gevär, skickar mig rullning med massiva elektriska skurar och tar bara små skivor från mina pilar och klubb.

Jag försöker gömma kampen i min galna koja och ost, skjuta pilar mot Eikthyr genom ett gap i väggarna medan jag står på min säng. Det är inte som att det kommer in i mitt hus, eller hur?

Fel. Den mäktiga hjorten är inte blyg och utplånar 50 procent av min hydda med ett kast av huvudet. Sedan vänder den sig, klämmer bort och återvänder ett ögonblick senare för att få ner resten av mitt tak. Jag dör ganska snabbt och gyter tillbaka vid min ursprungliga utgångspunkt eftersom min säng har förstörts tillsammans med mitt hus.

Jag springer tillbaka och samlar in min utrustning, som ligger ungefär 10 meter från den otroliga Eikthyr, och vi slåss lite mer innan jag dödas igen. Jag springer tillbaka, tar tag i mina saker och flyr i hopp om att få tid att bygga om och förbereda mer. Ingen tärning. Hjortarna följer mig över kartan och dödar mig två gånger till. Slutligen lyckas jag raka av mig tillräckligt med HP för att vinna striden. I slutet av striden förstördes mitt hem och alla mina vapen har förstörts så mycket att de är oanvändbara. Jag slutade med att besegra honom med min skogsmansyxa eftersom min klubba och båge var helt trasiga.

Med den skakiga segern under mitt bälte, reparerar jag min utrustning, lovar att inte kalla några fler häftiga monster från Valhalla förrän jag är ordentligt utrustad och försöker försiktigt lite längre in i den procedurgenererade världen. Kartan är enorm, och ytterligare en timmes utforskning visar mig bara en liten bit av den.

Det är också ganska vackert – Valheim har ett intressant lo-fi-utseende. Tecken, varelser och animationer är lite retro, lite PS2, men det finns några härliga visuella och ljuseffekter som ger den en modern känsla samtidigt.

Jag stöter på fler av de konstiga spindelvarelserna nära ett sönderfallande torn, och efter att ha besegrat dem upptäcker jag att jag faktiskt kan ta över tornet genom att placera en hantverksbänk inuti den. Jag kan göra det till mitt nya hem eller ta isär det för resurser. Faktum är att jag hittar många små förstörda hyddor och strukturer i världen, vilket innebär att jag inte alltid behöver bygga mina hem från grunden.

Vidare strider jag mot några skelett utanför en grotta och vågar in i smala passager för att leta efter nya resurser. Jag använder fortfarande en träklubb och bär trasor, och jag är angelägen om att börja smälta metall och göra riktiga vapen. Skelett är dock tuffa för mig, och jag hamnar knappt med mitt liv och inte mycket metallmalm för att visa för det.

En av de största utmaningarna i Valheim är att hantera min uthållighet, eftersom mätaren är liten och sprintar, använder vapen och till och med går i en huk för smyg dränerar den snabbt. Det gör det svårt att smyga och slåss effektivt – när jag har smygt mig mot en fiende är jag för trött för att dra tillbaka min båge, och sprintning under en strid gör mig för trött för att ens lyfta min klubb. Att besegra Eikthyr gav mig en speciell kraft som jag kan aktivera, men som släpar ut min uthållighet medan jag springer och hoppar, men även om jag använder den känner jag mig fortfarande svag.

Jag når så småningom det skimrande havet, även om drömmar om att tillverka en vikingalångbåt och segla det mystiska vattnet klipps av när jag dödas av en skara av dessa konstiga varelser några ögonblick senare. Min spawn-punkt är långt tillbaka i tornet jag tog över, vilket betyder att jag har en lång körning tillbaka till kusten för att samla min utrustning. Jag tror att jag kanske bara måste börja om från början igen, eller kanske rekrytera några vänner som hjälper mig.

Valheim gick in i Early Access idag, där det förväntas spendera ungefär ett år, enligt utvecklaren Iron Gate. Under tiden finns det fem (av planerade nio) olika biomer att upptäcka, och på två timmars spel hade jag knappt tagit mig igenom en del av en av dem. Och medan jag ursprungligen kände mig lite uttråkad av de vanliga överlevnadsspelet, ju mer jag spelade Valheim desto mer började jag njuta av det. Jag är intresserad av att upptäcka mer av det som är gömt i världen, bygga mig ett ordentligt vikingahem och kanske när jag definitivt är mer förberedd kallar jag till ett annat skrämmande norrmonster av metall.