Skip to content

Valheim-recension: ett utmanande och givande äventyr med Early Access

11 de mars de 2021

BEHÖVER VETA

Vad är det? Ett överlevnadsäventyr med vikingatema i en procedurgenererad öppen värld.
Förvänta dig att betala 20 $ / 15,49 £
Utvecklare Iron Gate Studios
Utgivare Coffee Stain Publishing
Recenserad den RTX 2080, Intel i7-9700K, 16 GB RAM
Flerspelare? Co-op för upp till 10 spelare
Länk Officiell webbplats

Det är min första resa över havet på min lilla träflotte och jag håller nervöst på min fackla när jag tittar genom den svartsvarta natten. Jag känner mig mycket sårbar. Jag har aldrig lämnat min startö förut och jag har ingen aning om vad som väntar där ute i Valheims massiva procedurgenererade värld. Efter en lång, spänd natt med segling satte jag äntligen foten på en ny kontinent och upptäckte genast vad som ser ut som en by. Det är en överraskning – jag visste inte att det fanns byar i Valheim. Byn är full av draugrs. Jag visste inte heller att det fanns drag.

Mobben av odöda krigare basar mig med yxor och bombarderar mig med pilar. Jag flyr och seglar eländigt hem med lite att visa för mina timmar av utforskning förutom dåligt nedbrytade vapen och rustningar och några draugr inälvor från de två jag lyckades döda. Jag bestämmer att jag aldrig kommer tillbaka dit. Någonsin. Men upptäckten av dräktarmar har gett mig ett nytt recept på korv, så jag fyller de ruttnande inälvorna med vildsvinkött och smakar dem med tistel i min gryta. Sedan äter jag dem, mina ögon vidgas när min hälsostav växer till dubbelt så stor som den någonsin varit.

Jag går omedelbart tillbaka till byn draugr. Jag behöver mer korv. Jag är nu i korvbranschen.

I Valheim, som fortfarande finns i Early Access, är du en död vikingakrigare. Din själ har deponerats i efterlivet så att du kan slåss mot Odins fiender, kraftfulla varelser som en hög jätte gjord av trädstammar och en giftig träskblod som avger stora giftmoln.

Men innan du kan göra Odins arbete måste du göra dussintals timmar av ditt eget arbete: bygga ett hem, skapa vapen och redskap, utjämna färdigheter, låsa upp hantverksrecept och långsamt utforska djupare och djupare in i det enorma, farliga värld. Det låter kanske inte så annorlunda från andra öppna världsöverlevelsessandlådor, men Valheim är en helt uppslukande upplevelse som blandar eftertänksamt designade överlevnadssystem med spännande RPG-liknande äventyr, där varje liten framsteg sätter scenen för nästa.

Odins blod

Korvarna är ett bra exempel. Till skillnad från de flesta överlevnadsspel kommer du inte att svälta ihjäl i Valheim om du inte äter, men du måste absolut äta. Rätt mat ökar dramatiskt din lilla hälsostång och ökar din uthållighet så att du inte kommer långt utan att spendera lite tid i köket. Draugr-byn (jag har nu hittat och rensat ut tre av dem) förser mig inte bara med korvingredienser utan några surrande bin som jag kan använda för att odla honung, som jag kan använda för mjödframställning. Mjöd, som kräver några dagar av jäsning, kan ge mig gift- och frostbeständighet, vilket gör att jag kan komma in i de giftiga träskarna och frysa bergsbiomerna. Vilket leder till nya upptäckter, vilket leder till nya recept, vilket leder till fler nya upptäckter.

Erövra Viking-skärselden med dessa Valheim-guider

Valheim arbetsbänk: Hur man bygger och uppgraderar det
Valheim dedikerad server: Hur man får en att fungera
Valheim koppar: Hur man får tag på det
Valheim karta: De bästa världens frön
Valheim frön: Hur man planterar dem
Valheim järn: Hur man får tag på det
Valheimsvin: Hur man tämmer en
Valheim rustning: De bästa uppsättningarna
Valheim-kommandon: Praktiska fuskkoder

Och en hel del dödsfall på vägen. Det finns inte så mycket svårighetskurva till Valheim eftersom det finns höga, rakknivsvåra spikar. Det känns frustrerande initialt, men så småningom och konstigt blir det uppmuntrande. Att bara sätta foten någonstans som du inte är redo för, som den draugr byn eller en träskkrypta eller en frigid bergssida, kan brutalt straffa dig, men också ge dig nya mål och en spännande glimt av framtida möjligheter. När jag först upptäckte en ny biom, The Plains, hade jag ungefär en sekund att beundra utsikten och svällande musik innan en deathsquito surrade över skärmen och in i min sida och tog bort mer än hälften av min hälsa med en jab. Jag flydde omedelbart, även om jag lyckades döda insekten och fick en nål, vilket gav mig ett recept för en dödlig pil. Jag kanske inte är redo att återvända, inte på länge. Men jag vet att jag kommer att göra det, och jag är nu ivrig att gå vidare till den punkt där jag kan.

Styrka i antal

Jag har delat min tid i Valheim mellan solospel och äventyr på en server med några andra PC Gamer-författare, och medan de båda är givande, spelar med vänner Valheim en underbar gemensam känsla. Vi har byggt en liten bosättning med flera byggnader, vi delar resurser och upptäckter, tar på oss slagsmål tillsammans och hjälper varandra med personliga uppdrag och mål.

En av dessa uppdrag var en räddnings- och återhämtningsoperation. Steven hade också upptäckt Plains-biomen medan han var på en lång solo-båttur. En deathsquito välkomnade honom dödligt till grannskapet och dödade honom direkt på sitt skepp, så efter att han återvänt tillbaka vid vår bas gick vi båda ut på ett andra fartyg för att återställa sin utrustning och båt.

Det var ett långt segel, mer komplicerat när en havsorm, den första vi någonsin stött på, attackerade oss mitt på natten. Medan jag sköt varelsen med flammande pilar tog Steven oss till stranden och fruktade att vår båt skulle förstöras. En gång på land mobbades vi av morrande gråmorrar medan ormen fortsatte att attackera vårt skepp. Slutligen, frenetiskt, hanterade vi båda hoten och vi gick iväg igen, bara för att jag insåg att jag inte hade tagit tillräckligt med resurser för att bygga den snabbreseportal som jag hade planerat om allt skulle gå fel och vi behövde återvända snabbt.

Så vi var tvungna att göra ytterligare ett stopp för att jag skulle samla ved i nattmörket medan Steven byggde en arbetsbänk för att reparera skadorna som ormen hade gjort på fartyget. När vi äntligen nådde området där Steven hade tappat sin båt och byte, kröp vi långsamt längs stranden in i The Plains, våra ögon skannade efter himlen för fler deathsquitos – till den punkten märkte vi inte den lilla gröna slingan som kom laddad , slår oss med sin klubb och gör mer skada än ett tjugofotigt troll gör. De jävla slätterna, man.

Efter ytterligare en galen förvrängning dödade vi slingret, återhämtade Stevens redskap och hade ett härligt och fridfullt segel hemma, var och en i våra egna båtar. Det var ett riktigt spännande äventyr, med en extra bonus: Jag hade nu ormkött, vilket gav mig receptet på ormgryta, en fantastisk ny hälsa och uthållighetsförstärkande mat som får mig att segla vår båt mållöst runt bara i hopp om att bli attackerad så jag kan samla mer havsormkött. Vi förbereder för närvarande att ta ner nästa chef på vår lista, men jag planerar också att helt omforma mitt hus, som var verkstadsfokuserat, för att bli en effektivare mat- och mjölberedningszon. Flytta över, korv.

Inte sedan survival RPG Outward har jag varit mer medveten om vikten av förberedelser innan jag kliver ut ur huset: packa försiktigt för att se till att jag har precis rätt saker i min lilla inventering. Att laga tillräckligt med mat och mjöl för att öka motståndet och lyfta uthållighet och hälsa så högt det går. Reparera varje vapen och rustning och kontrollera recept på saker som jag kan behöva tillverka i farten. Det gör en snabb resa in i träskarna för järn eller en utflykt till bergen för att obsidian känns som ett ordentligt kampanjuppdrag, även om det inte finns någon riktig kampanj i Valheim.

Bosses ger dock lite struktur för det annars öppna äventyret. Att hitta dem tar massor av utforskning, eftersom bara vissa runstenar visar deras plats på din karta – och en chef kan hamna flera kontinenter bort från din startö. Att bara nå en chef med de resurser du behöver för att kalla dem är ett äventyr i sig. Och bossstriderna är långa, utmanande matcher åtföljda av musik och effekter som verkligen får dig att känna att du befinner dig i en dramatisk uppgörelse med arga gudar. Varje chef tappar ett objekt du behöver för att börja den långa processen att förbereda dig för att ta ner nästa.

Valheim är också ett underbart spel som fantasifullt blandar pixelstrukturer och ganska enkla modeller och animationer med vacker belysning och miljöeffekter som får mig att stoppa det jag gör för att beundra solnedgången eller sola i en skrämmande kraft. De enda platserna jag inte tycker om i Valheim är de underjordiska zonerna. I gravkamrarna, trollgrottorna och träskkrypterna ersätts världens vackra och komplexa processgenerering med trånga rum, smala korridorer och fula strukturer. Men det är bara en liten fläck i en stor värld jag fortfarande rastlöst utforskar.

Under konstruktion

Jag har köpt massor av oavslutade Early Access-spel under det senaste decenniet och älskat många av dem, men vanligtvis drar jag gränsen när jag rekommenderar dem. Det är omöjligt att förutsäga exakt hur länge spel kommer att finnas kvar i Early Access, vilken riktning utvecklingen kommer att ta under den tiden, vad som kan förändras under vägen och hur dessa förändringar kommer att göra spelet bättre eller sämre. Att spendera pengar i Early Access är alltid ett spel, och medan jag gör det själv är det inte något jag brukar rekommendera till andra.

Valheim kan vara det sällsynta undantaget. Spelet som helhet är inte komplett, men delarna som finns där gör det känna komplett, om det är vettigt. Jag kan se de områden där jag vill att den ska växa, men Valheim känns raffinerad och tillfredsställande som den är just nu. Jag har lagt ned 70 timmar i det så långt, och jag förväntar mig att åtminstone fördubbla det, och det är ett $ 20-spel. Oavsett vad som händer i Early Access är det svårt att inte känna att jag redan har fått mina pengar.