Skip to content

Spel som ger mig könseufori

25 de juni de 2023

Att vara en icke-binär person och försöka hitta representation av ditt kön i tv-spel är en märklig upplevelse. Det är särskilt svårt med tanke på djupet och bredden av icke-binära könsupplevelser som finns i världen, vilket betyder att det inte riktigt är möjligt att representera alla icke-binära personer med några symboliska tecken. Själva naturen av att vara icke-binär är att vara utanför manlig och kvinnlig, så möjligheterna är nästan oändliga.

Det finns också det här konceptet med könseufori som det egentligen inte talas mycket om utanför trans- och icke-binära kretsar. Du kanske är bekant med könsdysfori, känslan av obehag som kommer med ditt kön och ditt tilldelade kön som inte matchar. Genuseufori är ett sätt att uppleva kön med mer glädje. Det är att bära den perfekta outfiten eller frisyren som får dig att känna korrekt.

Transpersoner har använt tv-spel för att utforska sitt kön i åratal och nuförtiden när spel introducerar mer robusta karaktärsskapande alternativ, alternativ för icke-binära pronomen och icke-könade karaktärsmodeller, tycker jag att det är lättare än någonsin att uppleva glädje i mitt eget kön genom de spel jag spelar.

Så, utan vidare, här är en lista över Nintendo Switch och mobil spel som ger mig könseufori som en icke-binär person.

Splatoon 3

Jag minns tydligt att jag såg Nintendo Direct där Nintendo först tillkännagav Splatoon och att jag blev besatt av de androgyna, färgglada bläckfiskarna före mig. Även om Splatoons ursprungliga inkarnation tekniskt sett könsordnade Inklings, var skillnaderna mellan de två baskaraktärsmodellerna försumbara och deras unika stil fick mig att känna mig extremt cool. Franchisen har fortsatt att bygga på sina karaktärsanpassningsalternativ med varje inlägg och jag ser fram emot att klä min Inkling i det senaste modet när jag loggar in igen.

Spel som ger mig könseufori: En skärmdump från Harvestella

Harvestella

Harvestellas icke-binära alternativ väckte uppståndelse online, men inkluderingen av de/dem-pronomen i Square Enix JRPG betydde mycket för mig som någon som vill utforska genren. Karaktärsskapande är en sak, men i dialogtunga spel kan det vara tröttsamt att ständigt missköna sig. Att välja de/dem pronomen för min karaktär i Harvestella fördjupade mig i berättelsen mer än jag trodde det skulle och visade att icke-binära människor som jag också kan vara elaka svärdsvingande krigare.

Spel som ger mig könseufori: En bild från ACPC Twitter som visar en gul hapster och en bybor som bär matchande gula klänningar, och Maple den bruna björnen och en bybor som bär matchande bruna kostymer.

Animal Crossing: Pocket Camp

Jag har spelat Animal Crossing sedan Wild World för DS och jag har alltid älskat karaktärsanpassningsalternativen. Precis som Splatoon har dessa alternativ förbättrats för varje inträde i serien, så att du kan bära vilka klädesplagg du vill oavsett vilket kön eller ”stil” i senare spel du väljer. Jag har valt Pocket Camp speciellt för att den har några av de vackraste kosmetika i hela franchisen och jag önskar att den fick mer kärlek!

Spel som ger mig könseufori: Hela skådespelaren av romantiska vuxna karaktärer i I Was a Teenage Exocolonist

Jag var en exokolonist i tonårsåldern

Puberteten kan vara riktigt plågsamt för trans- och icke-binära personer, så att ha alternativ för att anpassa din karaktärs upplevelse av puberteten kan lösa detta mycket. I I Was a Teenage Exocolonist kan du inte bara välja från en rad pronomen för din karaktär och ändra dem när som helst för att ”prova” nya eller matcha dina verkliga fluktuerande preferenser, utan allt eftersom historien följer din karaktär genom pubertet, du får välja vad exakt ”pubertet” betyder.

Förutom att bestämma om du får en maskulin, feminin eller androgyn vuxen kropp, kan du också ändra inställningar relaterade till könsorgan, menstruation och andra kroppsfunktioner relaterade till puberteten. Det kan verka konstigt specifikt, men det kan göra den här typen av narrativa spel mycket bekvämare för transpersoner och har potentialen att hjälpa yngre transpersoner att föreställa sig sin önskade framtid.

Det är en handfull spel på Nintendo Switch och mobil som ger mig könseufori. Om du är intresserad av att lära dig mer om den icke-binära spelupplevelsen, kolla in vår lista över icke-binära karaktärer i Nintendo-spel.