Skip to content

Sakuna: Of Rice and Ruin Switch review – farm ris, fight demons

28 de februari de 2021

På utsidan ser Sakuna: Of Rice and Ruin ut som din grundläggande jordbrukssimulator, men som de säger, döm aldrig en bok efter dess omslag. I Of Rice and Ruin spelar du som den brattiga gudinnan Sakuna, som förvisas från sitt himmelska hem till en demoninfekterad ö, efter att en grupp oroliga människor bryter in och förstör utbudet av ris som hon har förberett för den stora gudom, Lady Kamuhitsuki.

Målet med spelet är att odla din risfält för att bli starkare, samtidigt som du slaktar demoner och skyddar de människor som förvisades till ön med dig. Sakuna råkar vara dotter till både krigare och skördgudar, vilket betyder att ju bättre riset växer desto starkare blir Sakuna. När du inte är knä-djup i ris, är du fri att ströva runt ön och gå in i sidorullande fängelsehålor för lite bra hack-and-slash-kul.

Jag tillbringade mina första dagar på ön och rör mig genom mina skörduppgifter och kände mig lite förvirrad. Jag kunde inte säga skillnaden mellan tröskning och skrov, och spelet var inte på väg att ge mig några tips.

Som någon som vet väldigt lite om ris, önskar jag att spelet hade hållit min hand lite mer så att jag kunde ha undvikit att plantera frön för nära varandra eller av misstag övervattna grödan. Men trots detta uppskattar jag hur verklighetstrogen jordbrukselementen i spelet är, och efter min första måttligt framgångsrika skörd kände jag definitivt en känsla av prestation för att lägga in extra arbete.

Övergången mellan jordbruk och strid känns smidig. Ibland tillbringade jag en hel dag med att sköta skörden och samla insekter från hela mitt hem, medan nästa dag skulle se mig våga ut i naturen för att besegra demoner för att skydda de lata människorna som stannade hemma. Jag kände mig aldrig som att spelet försökte dra mig på ett eller annat sätt, vilket ursprungligen gjorde mig nervös, men till slut uppskattade jag denna dualitet.

Sakunas inlärningskurva slutar inte heller med risodling. De sidorullande fängelsehålselementen börjar extremt enkla när du maser X- och Y-knapparna för att enkelt ta ner alla fiender. Men plötsligt kastades jag in i en bossstrid och upptäckte att mina attacker gjorde väldigt lite. Ovanpå detta var arenan liten, vilket innebar att jag ständigt fastnade mot väggen och en oändlig ström av mindre fiender skulle slå mig ner när de fick chansen. Men jag kunde inte räkna ut varför jag var svag, så jag spenderade några dagar i spelet för att avgöra vad jag hade gjort fel.

Det var då jag insåg. Vintern var på väg och min skörd var klar för skörd. När jag väl hade slutfört processen blev Sakuna starkare på grund av min risbaserade framgång, och jag återvände till chefens lager och tog det lätt. Återigen, om spelet hade hållit i min hand eller låt mig veta att jag gick för fort, snarare än att blockera framsteg på ett förvirrande sätt, skulle jag ha haft de första timmarna av spelet mycket, mycket mer.

Sakuna äter middag

Även om jag ibland kände mig förvirrad var utforskning en riktig glädje

Den tid jag tillbringade med att kämpa i strid framhävde dock hur krångligt stridssystemet är. Om du till exempel trycker på fel knapp finns det en fördröjning innan du kan försöka igen, och när en fiende är nere kan de inte skadas förrän de har stått upp igen. Det här mest avslappnande spelet kunde få mitt blod att koka något när jag gjorde ett dumt misstag.

Trots mina klagomål bleknade många av mina inledande problem ganska snabbt, och även om jag ibland kände mig förvirrad var utforskning en riktig glädje. Den vackra japanska konststilen fick backtracking att kännas mindre av ett problem, och det avkopplande ljudspåret när jag sprang, hoppade och tappade runt kartan lugnade min själ. Jag skulle ofta hålla Sakuna uppe sent på natten på vintern bara för att stirra ut i de snötäckta bergen i vördnad.

Sakuna som ser ut i natthimlen

Efter det första året i spelet var jag säker på vad jag gjorde. Jag planterade frön som ett proffs och vattnade dem till perfektion, eftersom jag visste att mitt hårda arbete skulle löna sig till slut med en stor statlig boost. Jag utforskade och undersökte sedan grottor och områden på kartan igen för att samla mer material för goda middagar och starkare vapen. Sakuna: Of Rice and Ruin erbjuder timmar av roligt och en riktigt givande upplevelse för människor som är villiga att hålla fast vid det.