Skip to content

Ibland är det bäst att avsluta ett spel medan du fortfarande har kul

18 de maj de 2021

Vanligtvis när jag sätter mig ner med ett videospel spelar jag tills jag antingen är a) uttråkad eller b) tänder-slipande rasande. På senare tid har jag dock försökt något annat: sluta när jag känner mig jävla fantastisk. Jag rekommenderar det!

Här är ett exempel: häromdagen spelade jag Övervakning (chockerande, jag vet), och jag var bara . Jag är mycket stolt över min skicklighet med Pharah, men det här var något annat. Jag var orörlig, ostoppbar. Det kändes som om jag skulle bli en med konceptet av raketer, och andra spelare hade blivit en med begreppet att explodera när jag tittade roligt på dem. Jag var en storm av blixtar, adrenalin och raseri. Jag var den sista bilden i en av de växande hjärnmemorna.

I slutet av matchen fick jag fyra guldmedaljer och folk använde sina ord för att berätta för mig hur bra jag var. Jag ville spela mer. Jag skakade i väntan. Jag värkade att fortsätta må så bra.

Så jag slutade med spelet och läste en bok.

Varför? För jag har sett hur detta slutar. Jag har levt det för många gånger för att räkna. Ja, nästa match eller två går bra, men jag börjar falla ut ur The Zone, för att hålla den koncentrationsnivån är utmattande. Min syn blir suddig, mina reflexer blir haywire och jag blir slarvig. Eller ödet slutar le mot mig och börjar kasta, och jag hamnar i ett skitlag. Innan jag vet ordet förbannar jag en storm och krossar näven i mitt tangentbord. ”Varför?” Jag frågar när jag förundras över hur hållbart mitt tangentbord är. ”Varför kan jag inte vara den spelare jag var för en timme sedan? Varför fortsätter jag att förlora? ” Jag känna till svaret, men det känns fortfarande dåligt. Och jag vill att den dåliga känslan ska försvinna, så jag fortsätter spela. Det blir ett utmattningskrig, förutom att det inte finns någon vinststat för mig. Det enda sättet att vinna, som det visar sig, är att inte låta mig nå den punkten i första hand.

Ett annat, mer positivt exempel: igår spelade jag Legend of Zelda: Breath of the Wild, och jag försökte tända en massa lyktor med speciell blå flamma. Det hade varit en lång, förrädisk vandring – en full av monster som nästan kunde skjuta mig och SÅ MYCKET DAMN REGN ARRRGGHH, JAG SE DIG, ZEUS, JAG SE DIG. Men slutligen var min destination inom ögonskottet. Jag gjorde en glad liten vagga i dess allmänna riktning, fackla högt. Sedan hörde jag bullret. Det fruktade bullret. Den som översätter ungefär till, ”Jag är en väktare, och din skit håller på att bli förstört, lol, ”men låter som” boopboopboopboop ”och sedan ropar Nathan Grayson,” FUCK FUCK FUCK … SHIT. ” Jag försökte springa och tända en annan fackla, men lasern slog mig död. Min kropp tumlade nerför kullen, kransad i skamlig eld. Jag överlevde bara för att Mifas nåd – en förmåga som återupplivar dig när du dör – hade bara laddat.

Detta innebar naturligtvis krig. Problem: Jag hade aldrig dödat en Guardian förut. Lösning: Jag hade nyligen stött på en ensam Guardian-pil, men jag var rädd att skjuta den långt ifrån, av rädsla för att jag skulle sakna och slösa bort den. Jag försökte krypa mot en jätteinfekterad jättebutik av en sak, men det såg mig hela tiden i sista sekunden. Men slutligen tog jag långt och hittade ett perfekt tillvägagångssätt. Jag var ungefär 15 meter bort, bakom ett träd. Jag kikade ut. Det såg mig fortfarande inte. Jag tog några blandade steg tills jag var helt ute i det fria. Med en medvetenhet som gränsade till smärtsam, svängde den tills den äntligen såg mig.

I det här ögonblicket föll det på mig att jag aldrig hade använt en Guardian-pil, och jag hade ingen aning om det verkligen skulle sköt Guardian. Om det inte gjorde det var jag ganska skruvad. Men jaha, det var inte som att jag hade några andra alternativ just nu. Guardians öga lyser upp.

”Titta på mig, jävla,” sa jag högt och svettade i pannan.

Jag lanserade pilen rakt in i ögat på den och den exploderade som en jävla fjärde juli-parad. jag kände otrolig.

Så jag slutade med spelet och läste en bok.

I det här fallet handlade det inte bara om att undvika framtida frustration (även om det spelade en roll). Jag ville också njuta av ögonblicket, att verkligen uppskatta den här lilla historien jag skapade som kan bli mindre viktig och imponerande när min länk blir mer kraftfull.

Ännu viktigare, men jag fick åka så högt resten av kvällen. Det gav mig ett jävligt gott humör, och när jag senare gick ut för att träffa några vänner var jag fortfarande på ett jävligt gott humör. Medan jag tidigare lät vissa spel bli en sorts negativ kraft i mitt dagliga liv (tro mig, du vill inte vara runt Frustrerad av ett videospel Nathan; det är inte ett öde jag önskar även min värsta fiender), nu försöker jag spendera mer tid på att uppskatta de goda sakerna, även när jag illa vill fortsätta spela. Det är en trevlig förändring av takten. Om du är benägen att slå huvudet mot väggar som jag borde du göra det absolut ge det ett försök.