Skip to content

Hur man hindrar en katt från att tugga på videospelkontrollkablar

16 de maj de 2021

Min lägenhet har bara två saker i sig: kablar till videospelkontroller och en katt. Okej, det finns också några möbler, men för det mesta känns det som att mitt hemliv kretsar kring att hålla min katt underhållen med något annat föremål än videospelkontrollkablar. Med tiden har jag lärt mig några tekniker för att hindra honom från att leka med dessa farliga men ändå pirrande ledningar.

Först och främst är jag inte veterinär, men jag vet att om en katt fortsätter att tugga och slicka på föremål som inte är mat kanske du vill få det kontrollerat. Det kan vara ett symptom på något mer allvarligt. Eller, som det är med min katt, kan det bara vara ett tecken på att du måste sluta spela det dumma videospelet och spela med din katt i några minuter, varefter nämnda katt blir mättad och redo att ligga i soffan och observera dina spelframsteg i fred.

När jag först fick min katt var han fortfarande en kattunge och hans behov av att leka med allt som såg ut som en sträng verkade nästan ofrivillig. Om något sladdliknande föremål inom en tio fot radie rörde sig så mycket som en tum, var han tvungen att slå på det. Det spelade ingen roll om han var mitt på middagen eller på väg till sin favorit fönsterbräda. Den strängen måste först dämpas.

Detta innebar att varje gång jag tog en videospelkontroll ur sin gömställe i lådan under min TV, skulle en lång laddningskabel virvla över golvet när styrenheten gjorde sin resa från lådan till soffan. Varje gång stötte min katt på den. Det var alltid frestande att ge kabeln några extra vippningar och låta honom verkligen åka till stan.

Det gjorde jag dock aldrig för jag ville inte att min katt skulle se den typen av kablar som en leksak. I dessa ögonblick skulle jag låta kabeln vila på marken och göra den så spännande som möjligt. Jag skulle gräva en stavleksak med en fjäder på änden av den från sin gömställe i min soffkuddar, och jag skulle dingla den tills min katt rakade sig upp från kontrollerkabeln och kom över för att leka med det rörliga objektet. Med tiden verkade min katt lära sig att styrkablar inte var lika spännande som hans faktiska leksaker.

Jag håller fortfarande de flesta av mina kattleksaker gömda i och runt soffan för att rymma mina spelsessioner. Dessa dagar gillar han att attackera mina fötter istället för kontrollerkabeln, vilket innebär att han inte kommer att göra sig själv, men han hindrar fortfarande mina spelframsteg. Den bästa distraktionen är en tepåse för kattmynta, som tillfredsställer hans kärlek till strängbaserade leksaker och tenderar också att tröttna på honom efter den första kattmynten. Att kasta en i hans riktning kan vanligtvis hålla mig (och mina dåliga fötter) genom en tuff kamp. När jag väl har nått en scen kan jag lägga styrenheten åt sidan och ge min katt de slag bakom örat som han verkligen vill.

Jag har aldrig brytt mig om att köpa kabelskydd eller citrusoljespray, men båda dessa metoder får förmodligen också katter att vända upp näsan mot elkablar. I slutändan tenderar min kattens lekfulla beteende att vara ett tecken på att det är dags att trycka på pausknappen och titta bort från skärmen i några minuter för att spela det största spelet av alla: underhålla min bedårande katt. Det är en chans att vila mina ögon, ta en paus från ett hårt pussel och se till att min katt inte skadar mig eller sig själv med dessa tänder och klor. Alla vinner.