Skip to content

Du bör prova Fallout 4 utan snabb resa

19 de maj de 2021

I ett par dagar nu har jag provat ett experiment med Fallout 4—Och det har helt förändrat min upplevelse med spelet.

Förra veckan läste jag en tankeväckande bit av Tom Chick, som lovade Fallout 4: er geografi men beklagade att spelets mekanik undergräver det landskapet:

Bethesda har inget intresse av att ta itu med det svåra problemet med meningsfull geografi, vilket är ironiskt med tanke på hur bra de är att skapa geografi. Deras världar är noggrant beräknade så att det finns något intressant över varje kulle, så att landmärken uppmärksammas, så att utsikten händer, så att korsningen är en fröjd. Och sedan undergräver Bethesda allt med snabb resa. När du väl har kommit någonstans, finns det ingen anledning att någonsin resa dit igen, att någonsin glädja dig över att någonsin bry sig om avstånd. Istället teleporterar du bara genom en laddningsskärm. Allt är så nära som allt annat. Bekvämlighet är det främsta direktivet.

Efter att ha läst detta reflekterade jag över min egen erfarenhet av spelet. Jag noterade att det var en klar skillnad mellan starten på mitt äventyr och när min Commonwealth-karta var tom, till hur det är att spela Fallout 4 nu, efter att jag har upptäckt massor av platser. Efter att min karta fylldes reste jag snabbt överallt. Naturligtvis gjorde jag det. Snabb resa fick mig dit jag måste gå; det är en praktisk bekvämlighet. Men var det möjligt att snabba resor förstörde upplevelsen för mig på något sätt?

Jag bestämde mig för att spela spelet utan snabb resa på en helg, för att se hur jag gillar det. Jag började på min Red Rocket-bosättning och satte uppdrag söderut. Sedan gick jag. Långsamt men säkert tog jag mig ner till markören och såg till att ta med allt på vägen.

Här är saken om Fallout 4: ja, det finns massor av platser på din karta. Men det finns lika många platser, evenemang och allmänna saker som inte är noterade på din Pip-Boy också. Jag visste att detta gick in – speciella miljösaker har varit en del av varje Ramla ut spel, ganska mycket – men poängen drevs verkligen hem för mig efter helgen. Gå runt Fallout 4, Jag kom över omärkta gravar, dold skatt, felaktiga terminaler i slumpmässiga övergivna byggnader, en resande bartender, några dolda grottor. Jag stötte på slumpmässigt lekande fiender, som hade löjliga strider mitt i ingenstans. Jag gick förbi ett område fullt av rabiat hundar, och mitt i hundhallen fanns ett brutalt mördat lik. Skelettet låg bredvid ett par hundkrage, hundskydd och en hundskål. Det fanns inget uppdrag där, ingen markör. Det existerade bara i ödemarken.

Men det kanske mest förvånande jag upplevde förra helgen var en mystisk byggnad full av Fick syn på-som fasor. Där var jag på väg till ett uppdrag på Jamaica Plains, när jag märkte några pilar målade på en byggnad:

Nyfiken, jag gick in. Vad jag hittade var … fler pilar:

Så småningom ledde dessa pilar mig in i en knullad labyrint full av fällor, pussel, spöklika tablåer fulla av lik och fiender. Tiptoeing noga genom hela röra, allt jag kunde tänka för mig själv var ”vem fan byggde det här?” Varför var det där? Vad var poängen? Hur många människor hade dött i att försöka ta sig igenom denna sjuka labyrint? Och det bästa var att den som gjorde saken verkade hånade mig! Pilar skulle peka på återvändsgränd, med jättefrågetecken som påminner om Riddler. Saker som kunde mörda mig tycktes placeras nästan lekfullt med en blinkning. Dockmästaren hade en dödlig humor, och jag hade blivit deras leksak.

Det freaked mig i helvete. Trots det tog jag mig ändå till toppen av parkeringshuset. Jag var tvungen att veta vad som fanns där uppe, eller om jag kanske skulle träffa den som gjorde det här. Jag ville prata med psykopaten som fick mig att gå igenom så mycket. Istället hittade jag detta:

Två celler, riggade till några kablar. Inuti varje cell fanns ett sortiment av godsaker som jag kunde ta. Men här är saken: den andra du öppnar en av dessa celler? Den andra exploderar. Den som byggde den här platsen ville ge den överlevande ett pris för att uthärda sitt knullade spel, men de ville att bytet skulle komma med en twist. Självklart.

Det är en av de mest fantastiska (och läskigaste) upplevelserna jag har haft i Fallout 4 än så länge. Och jag skulle ha missat det helt om jag hade rest snabbt, särskilt eftersom den här labyrinten fanns mellan två platser jag trodde att jag redan hade undersökt grundligt.

Så här är mitt råd till dig: om du vill få ut mesta möjliga av Fallout 4, försök spela det utan snabb resa. Det behöver inte vara en permanent sak eller något, och om du försöker göra en försörjningskörning eller leverera en massa skräp till din bosättning är naturligtvis snabb resa det mest praktiska att göra. Men om du gör ett uppdrag eller utforskar? Gå dit. Och var inte rädd för att utforska platser du redan har upptäckt också. Även om du tror att du har sett allt som finns att se, är chansen bra att du saknade något, eller att något roman kunde hända på vägen. Fallout 4 är bäst när det överraskar dig och du minskar möjligheterna för att det ska hända när du väljer att teleportera överallt.

Åh, och om du vill uppleva det fasanshus jag hittade när jag vandrade? Här har du. Det är mer eller mindre vid den större pilen.

Ha så kul!

Öppna kinja-labs.com