Skip to content

Randonautica recension – en bestämd lockare

1 de mars de 2021

Jag står för närvarande i en liten, intim park. En lugn stad omger den, men bara den udda skorstenen är synlig genom överflödet av lövverk och bevuxna träd. Framför mig står en bänk med orden ”Derek Peggie 1957-2010 Amore” huggen in i sin träram. Jag kände inte Derek, en ny app som heter Randonautica har fört mig hit.

Randonauticas tonhöjd är enkel. Jag laddar upp appen, bestämmer hur långt jag vill gå och bestämmer sedan vilket tema jag vill att mitt äventyr ska följa. Randonautica uppmanar sedan en kvantdator från Australia National University för att ge mig en randomiserad destination att resa till. Tanken bakom Randonautica är att se om mitt avsedda tema påverkar var jag hamnar.

För just detta äventyr bestämde jag mig för inspiration som en idé, som gör att jag kan läsa min omgivning på några olika sätt. Jag kunde tänka på Dereks memoriam som en påminnelse om att livet är kort och ett tecken som jag borde driva efter mina mål hårdare. Jag kunde spegla att bänken sitter här för att hyra honom, och att jag skulle sträva efter att göra något som skulle få någon att vilja göra något liknande för mig. Eller, eftersom ’amore’ är italienska för kärlek, skulle jag kunna ta det som ett tecken på att ett förhållande är där jag kan hitta inspiration – ganska grymt med tanke på att jag är socialt distanserad och bor med min pappa och inte borde verkligen träffa någon.

Medan Randonautica har en enkel förutsättning kan dess genomförande bli komplicerat

Oavsett om du köper in vad Randonautica säljer eller inte, bjuder det dig dock att gå ut och utforska och tänka. Under de senaste månaderna har människor funnit variation i de dagliga rutinerna som begränsas av Covid-19-låsning genom att låta Randonautica berätta var de ska gå. Att dela de olika upplevelserna på Reddit och Tik Tok har också gett Randonauts en känsla av gemenskap medan de självisolerar. En av mina favorit Randonautica-berättelser innebär att någon snubblar över en vänlig hund i öknen efter att ha rest till temat för sin mors förlorade valp.

Randonautica har verkligen kommit runt vid en bra tid, då. Medan Nintendos Animal Crossing ger en trött publik en lugn ö att fly till, ger Randonautica andra ett sätt att få ut det mesta av sin begränsade tid utomhus. Jag bor själv i en liten by och jag går på fasta rutter när jag går utomhus nästan instinktivt, så jag tycker att Randonauticas experiment är förtjusande och är glad att spela med. Även om låsningen lättar verkar folk lika angelägna om att fortsätta ut och dela fler historier.

Förvirrad? Här förklaras Randonautica för dig

Medan Randonautica har en enkel förutsättning kan dess genomförande bli komplicerat. När jag startar appen blir jag ombedd att ställa in en radie och om jag vill besöka några vattenfunktioner – tillräckligt enkelt. Sedan blir jag dock ombedd att välja mellan ”attractor”, ”void” och ”anomali”. En lockare är en plats som har en hög koncentration av kvantprickar, medan ett tomrum är där de är särskilt glesa. En anomali är en heltäckande term för dem båda och ger mig det starkare valet mellan de två, till synes. Jag vet detta när jag slog upp det. Det är vanligtvis bäst att testa alternativen och gå med vad som helst som leder dig till resultat du gillar.

När jag har bestämt mig för en anomali presenteras alternativen för ANU och QRNG. De står för Australian National University och Quantum Random Number Generator, och det är där jag får mina slumpmässiga platskoordinater från. Medan du kan få tag på det här genom att söka på Google kan en förklaring i appen göra upplevelsen mindre skrämmande för nyfikna nykomlingar.

Medan Randonautica inte utnyttjar sitt avslappnade överklagande med appens komplexa terminologi, är det fortfarande en söt idé för dem som vill studera och driva förbi den. Även om du inte köper vetenskapen alls är det roligt att stänga av din tro när du utforskar nya områden i din lokala stad.