Skip to content

Genshin Impacts Christina Costello om funktionshindrade representation

28 de december de 2022

Som en funktionshindrad person som har haft problem med sin hälsa sedan barndomen, har spel alltid varit en extremt viktig flykt för mig. På dagar när jag har haft för ont för att lämna min säng, är det en otroligt befriande känsla att gräva in i en fantastisk värld där jag kan göra precis vad som helst. Men det finns en rådande sak som alltid har trillat bort i bakhuvudet – bristen på representation av funktionshinder i spel.

Naturligtvis kan funktionshindrade karaktärer verka som en knepig sak att ta itu med när varje person måste kunna ta sig an gigantiska mekaniska monster och elementära manifestationer – hur kan någon med ett skört hjärta, en autoimmun sjukdom eller leder som går ur led när de lyfter något tung förväntar sig att springa runt i en stor öppen värld, ta itu med onda och rädda dagen? Åtminstone har jag alltid känt det så. Ibland känns det som att borsta tänderna för mycket, så hur skulle jag kunna förvänta mig att se mig själv i någon som trotsar den stora gamla världen?

Det var därför jag blev positivt överraskad när jag upptäckte att ett av mina favoritspel, Genshin Impact, faktiskt hanterar funktionshinder och kroniska sjukdomar bra. Sedan första gången jag träffade honom i spelet har Genshin Impacts Xiao fått en djup resonans hos mig. Hans kamp med kronisk smärta orsakad av hans karmiska skuld, tillsammans med hans långvariga men allmänt dolda känslomässiga trauma, slår verkligen på mig. Som ett resultat har jag varit väldigt fäst vid honom som karaktär sedan dess – till och med döpt min ESA-katt efter honom.

Det var dock inte förrän Genshin Impacts Collei flyttade över från mangan för att gå med i den officiella listan som jag verkligen kände mig ”sedd” av en spelkaraktär. Och den där känslan av att bli sedd förstärktes tiofaldigt när jag upptäckte hennes briljanta EN-skådespelare, Christina Costello, är också en öppet funktionshindrad kreatör som delar mycket gemensamt med denna söta lilla dendro nugget. Så, med ytterligare input från Christina, kommer jag idag att dyka ner i representationen av kroniska och osynliga sjukdomar i Genshin Impact, och hur mycket av en meningsfull inverkan det har på de av oss som lever med dessa tillstånd varje dag.

För er som inte är bekanta har Collei diagnosen en kronisk sjukdom som heter Eleazar. Eleazar är en manifestation av Visnningen på människokroppen unik för Sumeru. Det uppträder vanligtvis som mörka fjäll som växer på en persons kropp, med lätt domningar i det drabbade området, vilket orsakar klumpighet. När det utvecklas upplever patienterna trötthet och progressiv nervskada, som senare görs orörliga och faller till och med i koma när sjukdomen fortskrider.

Genshin funktionshinder - Collei skriver på ett anteckningsblock

Som någon som lider av både Ehlers-Danlos syndrom och fibromyalgi, känns detta väldigt nära den typ av kamp jag möter dagligen och förkroppsligar den typ av rädsla jag har för framtiden. Christina känner på liknande sätt och säger att ”att uttrycka Collei var så speciellt eftersom jag verkligen kunde relatera till många aspekter av hennes personlighet. Jag är någon som har varit handikappad hela mitt liv, född med en sällsynt lungsjukdom och ärligt talat har känt att jag har gått igenom alldeles för många medicinska procedurer i mitt liv. Colleis PTSD fick genklang hos mig på grund av mitt eget medicinska trauma, och jag försökte använda mina egna erfarenheter för att ge henne ett genuint liv till dem så gott jag kunde.’

På samma sätt är Colleis inställning till hennes hälsa, enligt min åsikt, mycket mer realistisk än tidigare skildringar av personer med funktionsnedsättningar jag sett tidigare, där de ofta framställer oss som helt definierade av vår sjukdom och oförmögna att leva på något sken av ett ”normalt liv”. Som Christina säger ”Jag njöt verkligen av hur Colleis spelkaraktär fokuserade på det faktum att hon, trots hennes förflutna, fortfarande står och försöker bli bättre”.

Genshin funktionshinder - Collei i manga

Hon fortsätter ”tror jag [Collei is] en realistisk skildring av någon som har hanterat stora hälsoproblem. Hon kämpar med minnen och tillbakablickar från de svårare tider hon varit med om, men försöker också gå framåt. Hon talar också realistiskt om att ha bra dagar och dåliga dagar. Jag gillar henne verkligen ”jag mår bra idag!” linje eftersom det är en så realistisk sak för någon som har en kronisk sjukdom eller som är handikappad att säga eller tänka för sig själv.

Så varför är denna typ av representation så viktig för funktionshindrade? Jo, som Christina säger, ’vi finns i den verkliga världen, vi borde existera i fantasivärldar också!’ Och tyvärr ser vi oss väldigt sällan i någon form av media, speciellt som starka, mäktiga fighters. Christina håller med och säger ”jag måste vara ärlig, jag har inte sett många exempel på representation i media för karaktärer med funktionsnedsättning av kronisk sjukdom, så att se Collei få existera har verkligen betytt mycket för mig”, och betonar också att ” vi kan spela vilken roll som helst i dessa världar, och det är verkligen viktigt att vara representerad i den egenskapen”.

Genshin funktionshinder - Xiao bär en mask och tittar åt sidan

Funktionshinder kan kännas verkligen isolerande, oavsett hur många människor som finns runt omkring dig. Jag är väldigt lyckligt lottad som har en extremt stödjande partner och en grupp mycket förstående vänner runt mig här på Pocket Tactics. Men mina sjukdomar är faktiskt ganska osynliga för omvärlden för det mesta, och på grund av tidigare stigmatiseringar och rädslan för att bli sedd som svag eller sårbar, har jag varit ganska bra på att dölja dem under större delen av mitt liv. Oavsett om din sjukdom är synlig utåt eller inte, finns det inget riktigt sätt för någon att förstå ditt funktionshinder om de inte har upplevt det själva.

Det är också väldigt lätt att vara självironisk, eller att säga till sig själv att man är mindre för att man inte kan göra vad andra kan. Även om jag alltid har haft hälsoproblem, nådde inte mina rörlighetsproblem och smärtnivåer en riktig topp förrän jag var i början av 20-årsåldern, och det var helt demoraliserande att jag inte kunde göra det jag brukade. Innan detta var jag ganska aktiv, älskade långa promenader och luftdans och var alltid på tårna. Jag håller fortfarande på att förlika mig med att min kropp inte klarar mycket av de sakerna längre. Christina hade en liknande upplevelse och sa ”Jag kom från kameran och till slut kunde jag bara se att det satte för mycket stress på min kropp. Jag var hjärtekrossad ärligt talat först’.

Genshin Impact funktionsnedsättning - Collei svingar sin båge

Som sådan är det väldigt viktigt att kunna se oss själva i karaktärer som skildrar våra kamper med sådan takt, även om de bara spelar en liten roll i en väldigt, väldigt stor värld som Teyvat. Det är en av huvudorsakerna till att det betyder så mycket för mig att kunna spela som Collei och Xiao. Att se dem ta varje dag steg för steg, och när det kommer till Collei, att se henne gå ut och utföra sina plikter efter bästa förmåga trots hennes kamp, ​​fick mig verkligen att känna mig så mycket mindre ensam, och jag är säker på att många andra i liknande positioner känner likadant.

När jag känner att världen är lite för mycket, eller jag blir överväldigad av hur svårt allt verkar, att kliva in i Xiao eller Colleis skor i några timmar och ta mig an världen påminner mig om att jag trots allt fortfarande kan vara en rövsparkande, demonförvisande adeptus eller en bågesvängd, godhjärtad skogvaktare, oavsett hur skör jag känner mig.

Lyckligtvis finns det plats i den här branschen för människor som oss bortom Xiao och Collei, och deras många styrka i spelet. Överraskande nog såg pandemin nya alternativ öppnas upp för funktionshindrade kreatörer som Christina och jag, med roller som jobbar hemifrån blir mycket vanligare. Det var under pandemins slut som jag lyckades hamna i denna roll som stabsskribent, där jag sedan dess har växt och blomstrat långt utöver vad jag trodde var möjligt efter att ha blivit så sjuk. Flexibiliteten i att arbeta hemifrån har gett mig möjligheten att fortsätta i en heltidstjänst samtidigt som jag tar hand om mig själv, och stödet från ett så omtänksamt, sammansvetsat team har hjälpt mig att hantera några av mina mörkaste dagar.

Genshin funktionshinder - Colleis röstskådespelare meddelande

På samma sätt fann Christina att pandemin såg ”saker med voice over flytta för att bli mer tillgängliga via fjärrinspelning” vilket gör att hon kan ”få chansen att börja spela i den världen”. Precis som med min erfarenhet av Pocket Tactics och Network N, fann hon att röstarbete har varit härligt ärligt talat jämfört med andra jobb [she’s] fungerade eftersom de flesta studior [she’s] arbetat med verkligen förstå [her] begränsningar och gå runt [her]’, vilket leder till att hon är ’riktigt tacksam för [her] erfarenhet’.

Men trots sin nära relation till karaktären valdes Christina inte för rollen som Collei på grund av deras gemensamma grund. Hon förklarar ”när jag provspelade fick jag inte höra att det var för Genshin Impact. Så de visste nästan ingenting om mig, bara min röst, och fortsatte att kalla det som ”en lycklig olycka det där.” [she] kunde så starkt relatera till Collei’. Christina säger ”Jag gillar att tro att det till slut gjorde mig till en starkare röstskådespelare för henne”. Och ärligt talat håller jag med – inte bara är Christinas intonation och tonhöjd perfekt för Collei enligt min mening, det betyder också mycket att se en funktionshindrad karaktär uttryckt av en funktionshindrad VA.

Genshin funktionshinder - Xiao håller i en lykta och ler

Även om Genshin förvisso fortfarande har en lång väg kvar att gå när det gäller representation, särskilt när det gäller kulturell och rasmässig mångfald, som Christina säger, är detta ”ett långsamt steg i rätt riktning.” Men, naturligtvis, ”vi har fortfarande ett stort arbete att göra”. Hon fortsätter med att säga ”det är viktigt för mig som en funktionshindrad och SWANA (Mellanöstern) att se mig själv representerad i media, och jag vet att det är viktigt för andra att kunna se sig själva också”. Christina upprepar också min förhoppning att ”vi kommer att fortsätta i den rätta riktningen och branschen kommer att fortsätta att bli mer tillgänglig för att möjliggöra mer representation”, och hon strävar efter att ”vara en källa till representation för andra i [her] roller’.

Jag vill avsluta detta stycke med att först rikta ett helhjärtat tack till Christina. Jag betraktar henne och Collei som lysande exempel på funktionshindrade representation i spel, och det betyder mycket att höra hennes perspektiv på detta ämne. Och slutligen, för alla som har kämpat med sin hälsa eller är nära någon med funktionsnedsättning – vi är starka och precis som Collei och Xiao har vi det här.