Skip to content

Du kan (äntligen) se Playtime Statistics på PlayStation 5

10 de maj de 2021

För exakt 2510 dagar sedan sjönk jag 13 timmar in Warframe på PlayStation 4. Jag har inte plockat upp den sedan. Jag visste inte detta förrän jag kollade spelets statistik på min PlayStation 5, tack vare en av det nya systemets smidigaste funktioner. PS5, till skillnad från PS4, kan visa statistik för speltid för de spel du spelar. Det är bara en fråga om att veta var man ska leta, eftersom alternativet ligger begravt i vissa menyer och undermenyer.

PS5 kommer inte ut på ytterligare en vecka, men när du får tag på en, om den här nya funktionen väcker ditt intresse, här är vad du ska göra:

  1. Gå till den övre menyraden, gå till din profil (längst till höger).
  2. Klicka på det och navigera till ”Profil”.
  3. Därifrån är det bara att gå till fliken ”Spel”. Du bör se en lång lista över varje spel du har spelat med ditt PSN-konto. Under varje ikon ser du siffror som visar när du senast spelade varje spel och hur många timmar du har spenderat på det.
  4. Bonustips: Du kan också spionera på dina vänner. Gå bara till fliken ”Vänner” och klicka på den vän du är nyfiken på. Du ser en profilsida som är identisk med din. (Nej, de behöver inte PS Plus för att detta ska fungera.)

Tyvärr, systemet ger dig inte till-the-minute data. Det avrundas till timmen, ungefär som hur Nintendo Switch hanterar sådan statistik, skillnaden är att PS5-klockorna med en timmes intervall snarare än fem timmars. Det är också oklart huruvida klockan tar upp den pausade tiden, i menyer eller på annat sätt inaktiv. (Vi har kontaktat Sony för förtydligande.)

Om du satte ut PS4 den senaste generationen låter införandet av speltidsstatistik antagligen inte som en stor sak. När allt kommer omkring är den informationen del-och-paket för de flesta spelplattformar idag, eller hur? Men PS4, för de i mörkret, gjorde det inte lätt att gräva upp statistiken. Du kan hitta det genom att registrera dig för ett PlayStation-nyhetsbrev varje vecka och sedan slutligen gräva det ur Gmail-fliken ”Kampanjer”. Alternativt kan du se statistik i det omfattande årliga ”Sammanfatta” rapport, men de har vanligtvis ett utgångsdatum, varefter de inte längre är tillgängliga. (Mer snett, dessa rapporter är också endast tillgängliga för spelare som väljer en PS4-systeminställning som gör att Sony kan samla in ”ytterligare data.”)

Det är också sant att vissa PlayStation 4-spel, som Final Fantasy VII Remake, få trenden och visa dig speltidstatistik. Efter en uppdatering förra månaden för Ghost of Tsushima—Som också lagt till löjligt gripande Legender samarbetsläge—Detta spel kan nu avslöja en oroande inblick i dig hur mycket tid du har spenderat i pampasgräset. Du kan i allmänhet se de här sakerna direkt i den spara filen du laddar upp. Men på systemnivå finns det inget enkelt sätt att se sådan information – åtminstone inte som du kan med Steam, Switch eller en Xbox-konsol.

Jag är som en underpresterande tech-start med en halv miljon fröfinansiering, eftersom jag älskar att bryta personuppgifter, så den här nya funktionen är en dröm. När jag först fick händerna på PS5 startade jag inte upp Astros lekrum att se vad nästa generations surr handlade om. Jag laddade inte ner det mycket efterlängtade Spider-Man: Miles Morales. Jag gick direkt till min profil och hällde över en mängd data som innan dess hade varit svårt att få tillgång till. Sju års statistik! På en plats!

Självklart har jag ingen aning om vad jag ska göra påtagligt med de här sakerna. Jag tycker det är oändligt fascinerande. Att titta på data som denna kan ge insikt i dina egna spelvanor – och kan till och med fungera som kurskorrigering för det otydliga maskineriet som utgör mänskligt minne.

Om du till exempel frågar mig, skulle jag säga dig det Destiny 2 är ett mer övertygande spel än sin föregångare. Men när jag ser tillbaka ser det ut som om jag var mer upptagen Öde än Destiny 2, efter att ha spenderat 77 timmar på det första spelet jämfört med bara 63 i uppföljaren. Jag är inte så upptagen Red Dead Redemption 2, ett nästan allmänt älskat spel som jag under en tid har haft en gnagande tanke på att jag bara inte gav det en rättvis skaka. Det visar sig att jag spelade ett dussin timmar – mer än tillräckligt med tid för att berätta om något klickar eller inte. Samma exakta situation för Kontrollera. Från min synvinkel, Assassin’s Creed Unity är den mest humdrum huvudlinjen Assassin’s Creed. Men jag spelade tydligen nästan dubbelt så mycket av det som jag gjorde Svart flagga, ett personligt högvattenmärke för serien. Hittade jag Enhet en sådan slog på grund av hur mycket tid jag spenderade på att klättra i takbjälkarna i Paris? Eller var det verkligen bara ett mer monotont spel? Funderar jag verkligen på det här sex år efter det, när så många nyare, bättre Assassin’s Creedhar vi prydt oss med deras ständiga närvaro?

Om Sony bara skulle ta med information om hur mycket tid jag spenderar på den här statistiken. Visst, vid den här tiden är det mer tid än jag någonsin spenderat med Warframe.

Mer om PlayStation 5: